Algoritmi in programiranje

Programiranje in algoritmi so temelj osnovnega računalniškega znanja.

Algoritmi so jasna in nedvoumna navodila za reševanje problemov. Takšna navodila je mogoče prevesti v programski jezik, s pomočjo katerega računalniku podamo navodila v obliki, ki jih zna izvajati. Za zapis programa v programskem jeziku, se moraš naučiti programirati.

S tem pa razvijaš računalniško mišljenje, ki ti pomaga tudi pri drugih opravilih in nalogah.

Računalniško mišljenje

V 1. poglavju boš spoznal/-a osnovne koncepte računalniškega mišljenja, s katerim boš razumel/-a, kako rešujemo računalniške probleme. 

S podobnimi načini reševanja problemov se soočamo tudi pri vsakodnevnih opravilih. V poglavju boš našel/našla primere iz vsakdanjega življenja in primere iz računalništva ter digitalne tehnologije, ki jih lahko razumeš in rešuješ, če razumeš koncepte računalniškega mišljenja.

Spoznal/-a boš nove pojme: algoritem, prepoznavanje vzorcev, dekompozicija, zaporedje korakov, razhroščevanje in abstrakcija.

Uvod v Scratch

V 2. poglavju boš spoznal/-a osnove dela s Scratch-em.

Predstavljaj si, da so delčki v Scratch-u kot recept za torto; če jih postaviš v pravem vrstnem redu, dobiš čudovito sladico. Vsakič, ko dodaš nov delček, je kot da bi dal superjunaku novo moč. Kaj misliš, kaj bo tvoj junak počel naslednje? Pomisli, kaj bi se zgodilo, če bi zamenjal/-a vrstni red delčkov? Ali bi tvoj lik tekel preden bi skočil ali skočil preden bi tekel?

Kaj pa če bi danes ustvaril/-a zgodbo, kjer je tvoj lik vesoljski raziskovalec, ki odkrije novo planet? Ko se učiš Scratch-a, je kot da bi se učil novega jezika.

Pridruži se nam in odkrij moč zaporedja delčkov, ki čakajo, da oživijo pod tvojimi prsti!

Dostopnost